Ga je een vijverfilter aanschaffen ‘omdat het erbij hoort’? Lees deze pagina dan goed door! Wanneer je namelijk weet wat een filter doet en hoe het werkt, kun je een verstandige keus maken en een type filter kiezen, dat precies bij jouw vijver past. Of je kun de werking van je bestaande vijverfilter verbeteren. En wist je dat je een eenvoudig filter ook makkelijk zelf kunt maken? Lees het allemaal op deze pagina vijverfilter verbeteren.
Werking biologisch vijverfilter verbeteren
Een biologisch filter werkt pas, als er een bacteriekolonie in het filtermateriaal groeit. Wanneer bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van schuimmatten, zullen de bacteriën hierin groeien. Dit heeft twee positieve gevolgen:
Mechanische filtratie filter verbeteren
Door de groei van de bacteriën worden de gaatjes in het filtermateriaal kleiner. Hierdoor zullen ook zeer kleine vuildeeltjes uit de vijver gefilterd worden en afgebroken worden door de bacteriën. Zorg daarom voor een goede en voldoende grote bacteriekolonie in je filter. De werking van het filter verbetert hierdoor.
Biologische filtratie verbeteren
Bacteriën zetten organische afvaldeeltjes uit de vijver dus om in onder meer CO2. Wanneer er een goede en grote bacteriekolonie aanwezig is in het filter, zal deze omzetting efficiënter plaatsvinden. Dit betekent, dat het filter meer afval uit de vijver kan verwerken. Voordeel hiervan is, dat er een kleinere kans is op problemen in de vijver (schuimvorming, algengroei) en dat er meer vissen gehouden kunnen worden in de vijver.
Een filter schoonmaken doet bovenstaande voordelen juist weer teniet. Bij het schoonmaken verdwijnt de bacteriekolonie. De aangroei moet dan weer van voor af aan plaatsvinden. Maak een filter daarom het liefst alleen aan het eind van het groeiseizoen schoon.
Je kunt je biologisch vijverfilter verbeteren door:
- Te zorgen voor een goede bacteriekolonie in je filter. Dit doe je door je filter aan het begin van het seizoen te enten;
- je vijverfilter tijdens het groeiseizoen zo min mogelijk schoon te maken. Schoonmaken verstoort de bacteriekolonie en daarmee de werking van het filter.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken. Zo’n zelfgemaakt filter doet in werking niet onder voor een in de winkel gekocht exemplaar.
Werking UV-filter
De werking van een UV-filter is volledig anders dan van een biologisch filter. UV-filtering betekent, dat het vijverwater langs een speciale UV-lamp wordt geleid. De UV-straling van deze lamp doodt eencellige organismen, zoals zweefalgen. Een UV-filter is dan ook vooral nuttig bij een vijver die moeilijk op een natuurlijke manier helder kan blijven. Dit is bijvoorbeeld het geval als er veel vissen in de vijver zitten, of als de zuurstofplanten niet goed groeien.
Nadeel van een UV-filter is, dat het behalve zweefalgen ook nuttige bacteriën in het vijverwater doodt. Bacteriën die langs de lamp stromen, zullen hierdoor inderdaad gedood worden. De meeste bacteriën in de vijver zweven echter niet los in het water, maar groeien op de diverse oppervlakten zoals de vijverbodem, plantmanden en natuurlijk in het biologisch filter. Deze bacteriën komen daarom nooit in de buurt van de lamp. In de praktijk zal een bacteriekolonie in de vijver daarom maar weinig nadeel ondervinden van een UV-filter.
Verbeter je UV-filter
Met onderstaande tips kun je de werking van een UV-filter eenvoudig verbeteren.
Filter al het vijverwater
Zorg ervoor, dat al het water uit de vijver langs het UV-filter stroomt. Dit bereik je door de pomp en het uitstroompunt van het filter zover mogelijk uit elkaar te plaatsen.
UV-lamp regelmatig vervangen
Een UV-lamp gaat ongeveer één seizoen mee. Daarna brandt de lamp nog wel, maar de hoeveelheid UV-straling neemt af. Daardoor werkt het filter minder goed. Vervang de lamp daarom elk jaar.
Glazen buis regelmatig reinigen
De UV-lamp is, binnen in het filter, in een glazen of kunststof buis geplaatst. Wanneer zich op deze buis vuil afzet (groene aanslag, kalk), vermindert dit de werking van het filter. De UV-straling kan het langsstromende vijverwater dan namelijk minder goed bereiken. Maak de lampbuis daarom regelmatig schoon.