Op deze pagina zie je, hoe vijverwater testen met een testset in zijn werk gaat. Je ziet voor elke stap een foto met bijbehorende instructie.
Vijverwater testen: testset
De testset op de foto bestaat uit een spuitje, testbuisje en drie flesjes testvloeistof. Met deze testset kun je ongeveer 50 keer de belangrijkste waterwaarden van het vijverwater testen. Dit zijn de GH-waarde, de KH-waarde en de pH-waarde.
GH-waarde en KH-waarde testen
We bekijken eerst, hoe je de GH- en KH-waarde van het vijverwater kunt testen.
Neem een watermonster uit de vijver. Je kunt hiervoor de injectiespuit gebruiken. Doe vervolgens precies vijf milliliter vijverwater in het testbuisje van de testset.
Druppel nu, uit het flesje met testvloeistof (voor GH- of KH-waarde), voorzichtig testvloeistof in het testbuisje. Tel hierbij het aantal druppels.
Eerst zal het vijverwater groen verkleuren door de testvloeistof (bij de KH-test). Blijf druppels toevoegen en tel deze. Ga door tot de kleur van het water in het buisje verandert.
Na een aantal druppels zal de kleur van het vijverwater veranderen van groen in paars (dit wordt omslaan genoemd). Stop nu met druppels toevoegen.
Het aantal druppels dat je toegevoegd hebt om de kleuromslag te bereiken, vormt de GH- of KH-waarde.
Als de kleur na bijvoorbeeld zes druppels omslaat, betekent dit een KH-waarde van zes.
Let op: de gebruikte kleuren kunnen verschillen per type testset en per geteste waarde (GH- of KH-waarde). Op de foto’s is de KH-waarde getest. De kleuren zijn hier groen en paars. De GH-waarde heeft meestal rood en blauw als kleur.
pH-waarde testen
Nu bekijken we, hoe je met de testset ook de pH-waarde van het vijverwater kunt meten.
Neem net als bij het testen van de GH-waarde en de KH-waarde eerst weer een watermonster van de vijver en doe hiervan precies vijf milliliter in het testbuisje van de testset.
Voeg vervolgens precies vijf druppels van de testvloeistof voor de pH-waarde toe aan het testbuisje met vijverwater. Het vijverwater zal hierdoor van kleur veranderen.
Vergelijk vervolgens de kleur van de vloeistof in de testbuis met de kleurschaal op de verpakking van de testset. De kleur die het best overeenkomt, komt overeen met de pH-waarde van het water. Op de foto is de gemeten pH-waarde bijvoorbeeld zeven en een half.
De pH-waarde kun je het best zowel ’s ochtends als ’s avonds testen. De gemeten pH-waarde moet ’s ochtends lager zijn dan ’s avonds. Dit is namelijk een teken, dat het microleven in de vijver goed functioneert en dat de vijver een gezond biologisch evenwicht heeft. Verricht de metingen bij voorkeur op een zonnige dag. Neem ’s ochtends het watermonster voordat de zon op de vijver komt.
Vijverwater testen bij tuincentrum
Vijverwater meenemen naar een tuincentrum en het daar laten testen heeft weinig zin. Tijdens het transport zullen de waterwaarden namelijk veranderen. Dit geldt vooral voor de KH-waarde en de pH-waarde. Zorg ook, als je zelf test, dat je een genomen watermonster altijd direct gebruikt. Hiermee voorkom je een onbetrouwbare meting.
Verbeteren GH-waarde en KH-waarde
Als de GH-waarde en/of KH-waarde die je gemeten hebt te laag zijn, kun je deze het best zo snel mogelijk ophogen. Een te lage waterhardheid leidt namelijk tot teruglopen van de groei van zuurstofplanten in de vijver. Hierdoor kan je vijver vervolgens groen worden of last krijgen van draadalgen.
Met onderstaande producten kun je de GH-waarde en de KH-waarde van je vijverwater verhogen.
Verder lezen
Plantengroei vijver verbeteren