Veel vijvers hebben wel eens last van draadalgen. De oorzaak hiervan is altijd, dat er in het vijverwater voedingsstoffen achterblijven. In een vijver zonder groei van algen worden alle voedingsstoffen door de zuurstofplanten opgenomen. Wanneer je vijver last heeft van groei van draadalgen, maar je wilt hiertegen geen bestrijdingsmiddel gebruiken, dan kun je draadalgen biologisch bestrijden.
Draadalgen bestrijden wordt noodzakelijk, zodra de waterplanten in de vijver overwoekerd dreigen te worden door de groei van draadalgen. Het biologisch evenwicht in de vijver komt op dat moment namelijk in gevaar.
Deze pagina draadalgen biologisch bestrijden laat aan de hand van een duidelijk stappenplan zien, hoe je op een biologische en natuurlijke wijze draadalgen kunt bestrijden in je vijver. Hoe gewone bestrijding van draadalgen (op basis van een bestrijdingsmiddel) in zijn werk gaat, kun je hier lezen.
Waarom groeit er draadalg in mijn vijver?
Draadalgen en zuurstofplanten hebben voor hun groei ongeveer dezelfde voedingsstoffen nodig. Dat betekent, dat wanneer de zuurstofplanten in de vijver niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen, draadalg kan gaan groeien. Andersom betekent dit ook, dat door te zorgen voor voldoende zuurstofplanten, de groei van draadalgen in de vijver tegengegaan kan worden.
Draadalgen groeien uit algsporen. Dit zijn eencellige stukjes draadalg, die door de wind verspreid worden. Je kunt daarom nooit volledig voorkomen, dat er draadalg in je vijver terecht komt. Ook met een waterplant die je in de vijver zet, kunnen algsporen meeliften.
Draadalgen stellen lagere eisen aan het water waarin ze groeien dan zuurstofplanten. Draadalgen groeien namelijk ook goed in zacht vijverwater. Zuurstofplanten vereisen voor hun groei daarentegen een hoge waterhardheid. Het gevolg is, dat draadalg in een vijver met zacht water sneller kan gaan groeien en woekeren. In een vijver met zacht water het dus vaker nodig zijn om draadalg te verwijderen en te bestrijden.
De waterhardheid van vijverwater loopt terug, omdat invallend regenwater erg zacht is. Dit mengt zich met het water in de vijver. Het gevolg is, dat de totale hardheid van het vijverwater terugloopt.
Uit het bovenstaande blijkt, dat zorgen voor een goede waterhardheid de eerste stap is die je kunt nemen om groei van draadalgen in de vijver te verminderen. Een voldoende hoge waterhardheid zorgt namelijk voor een goede groei van zuurstofplanten in de vijver. En een goede groei van zuurstofplanten vermindert vervolgens op natuurlijke wijze de groei van draadalgen.
Draadalgen biologisch bestrijden – stappenplan
Als er in je vijver toch te veel draadalgen groeien, is het van belang om snel over te gaan tot draadalgen bestrijden. Als de draadalgen namelijk de overhand krijgen, verstikken ze de zuurstofplanten in hun groei. Na korte tijd zal dan de hele vijver overwoekerd zijn met draadalg. Draadalg bestrijden is dus niet alleen noodzakelijk om de vijver mooi te houden, maar ook om te zorgen dat het totale biologisch evenwicht in de vijver geen gevaar loopt. Hieronder bekijken we met een stap-voor-stap-uitleg, hoe draadalgen biologisch bestrijden verloopt.
Draadalgen biologisch bestrijden verloopt volgens onderstaand stappenplan:
1. Draadalgen verwijderen
Als eerste stap verwijder je eerst zoveel mogelijk draadalg uit de vijver. Dit kun je met de hand doen, of met behulp van een borstel of een kleine hark.
2. Waterhardheid verhogen
De tweede stap is het verhogen van de waterhardheid. Dit zorgt voor een betere groei van de zuurstofplanten. Hierdoor wordt de groei van draadalgen op natuurlijke wijze geremd.
3. Achtergebleven draadalgen en algsporen doden
Het is niet mogelijk, om met de hand alle draadalgen uit de vijver te verwijderen. De eencellige algsporen zullen namelijk altijd in de vijver achterblijven. Zonder verdere behandeling groeien deze vervolgens weer snel uit tot nieuwe draadalgen. De achtergebleven algen en algsporen kun je daarom met een biologisch middel tegen draadalg bestrijden.
Biologisch middelen tegen draadalg werken meestal op basis van een korte en lokale aanpassing van de pH-waarde van het vijverwater. Hierbij wordt het water rondom de draadalgen tijdelijk zuur gemaakt. Hierdoor sterven de draadalgen en de algsporen af. Voor het zuurder maken van het water wordt bij biologische middelen altijd een natuurlijk zuur gebruikt.
Draadalg-in-één biologisch: draadalgen biologisch bestrijden
Draadalg-in-één biologisch is een product, gericht op het biologisch bestrijden van draadalgen. Het bestaat uit twee middelen. Het eerste is een middel om de waterhardheid te verhogen (Mineral Clay). Daarnaast bevat het een middel voor de biologische bestrijding van draadalg. Met Draadalg-in-één biologisch volg je precies stap twee en drie van het stappenplan voor draadalgen biologisch bestrijden, zoals hierboven beschreven.
In onze webshop vind je Draadalg-in-één biologisch is in twee verschillende groottes. Je vindt hier ook diverse andere biologische onderhoudsproducten voor je vijver.
Verder lezen
Draadalgen voorkomen en bestrijden: 10 tips