Probleem: lekkage
Het waterpeil van de vijver zakt plotseling sterk, in sommige gevallen meerdere centimeters per dag. Er is sprake van een lek in de vijver.
Oorzaak lekkage
Lekkage kan veroorzaakt worden door een lek op één plaats. Als dit het geval is, kan de vijverfolie in de meeste gevallen gerepareerd worden met een in de handel verkrijgbare plakset. Grootste probleem is doorgaans het vinden van het lek. Als dit zich in de bodem bevindt, zul je de hele vijver leeg moeten maken.
PVC-folie heeft een levensduur van vijf tot tien jaar. Na deze tijd wordt de folie poreus, als gevolg van de inwerking van UV-straling in zonlicht. Het folie gaat dan op meerdere plaatsen tegelijk lekken. Als dit het geval is, is vervanging van de volledige folie helaas de enige optie.
Rubberfolie heeft een veel langere levensduur, maar is ook veel duurder in aanschaf. Als je vijver van rubberfolie is gemaakt, is poreus worden onwaarschijnlijk.
Als een betonnen vijver lekkage vertoont, betekent dit meestal dat de constructie van de vijver gescheurd is. Dit is zeer lastig te verhelpen, omdat dichtsmeren van de scheur meestal maar tijdelijk helpt. Een optie is, om in de betonnen constructie vijverfolie aan te brengen.
Advies
Ga na of de lekkage op één punt plaatsvindt of dat de vijverfolie poreus is geworden. Een enkele lekkage kun je repareren met behulp van een plakset (vijver- of tuincentrum); poreus folie zul je moeten vervangen.
Een lekkage in de zijwand kun je opsporen door de watercirculatie in de vijver (pomp, fonteintje) uit te schakelen en, met behulp van een spuitje, een beetje melk langs de vijverwand in het water te druppelen. Het weglekken wordt zichtbaar door beweging van de melk. Dit verraadt de locatie van het lek.
Verder lezen