Na de aanleg en het aanplanten van een nieuwe vijver volgt een belangrijke fase: de opstartfase van de vijver. In deze periode moet er een biologisch evenwicht in de vijver tot stand gaan komen. Dit betekent vooral, dat de zuurstofplanten in de vijver moeten gaan groeien. Groeiende zuurstofplanten houden het vijverwater namelijk helder en zorgen dat algen geen kans krijgen.
Hard vijverwater
Zuurstofplanten groeien niet in elk water. Voor hun groei hebben deze planten hard vijverwater nodig. Dit is water, waarin veel minerale stoffen zijn opgelost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan calcium en magnesium. Gewoon leidingwater bevat hiervan meestal onvoldoende. Om een goede plantengroei te krijgen, kun je een nieuwe vijver daarom het best direct behandelen met een middel om de waterhardheid te verbeteren.
Nieuwe vijver: van leidingwater naar vijverwater
Direct na het vullen van een nieuwe vijver moet je aan het vijverwater mineralen toevoegen. Dit zijn namelijk de voedingszouten voor zuurstofplanten. Door mineralen toe te voegen, verhoog je de hardheid van het vijverwater. Dit maakt van leidingwater vijverwater.
Een geschikt product om leidingwater in vijverwater te veranderen, is GH-Extra. Hiermee voeg je in één keer alle benodigde minerale stoffen toe aan de nieuwe vijver.
CO2 in nieuwe vijver
Mensen en dieren ademen zuurstof in. Zuurstofplanten ademen echter CO2. Zonder voldoende CO2 in het vijverwater sterven zuurstofplanten daarom al snel af. De vijver krijgt dan last van algengroei en zal troebel en groen worden.
In een vijver zorgen bacteriën voor het grootste deel van de CO2-productie. Een nieuwe vijver heeft echter in de opstartfase altijd te weinig bacteriën om alle zuurstofplanten van CO2 te kunnen voorzien. Het is daarom belangrijk, een nieuwe vijver direct te voorzien van extra CO2.
CO2 is echter een gas. Je kunt dit daarom niet zomaar aan het vijverwater toevoegen. Hiervoor heb je een product nodig, waarin CO2 in vaste vorm zit. Door dit product vervolgens op te lossen in de vijver, komt de CO2 vrij en kan deze worden opgenomen door het vijverwater.
KH-Extra is middel dat zeer rijk is aan CO2. Het is daarom geschikt om nieuwe vijvers direct te voorzien van voldoende CO2.
Vijver langdurig helder houden
Ook als de zuurstofplanten in de nieuwe vijver eenmaal groeien, blijft het belangrijk om de hardheid van het vijverwater op peil te houden. Invallende regen maakt het vijverwater namelijk geleidelijk steeds zachter. Hierdoor zal na verloop van tijd de groei van de zuurstofplanten gaan teruglopen. De vijver krijgt dan last van algen en wordt troebel.
Om de waterhardheid van het vijverwater het hele jaar door op peil te houden, kun je gebruik maken van Mineral Clay. Wanneer je dit product volgens het doseerschema gebruikt, heb je het hele jaar door een goede waterhardheid in je vijver.