UV-filter: werking
Een UV-filter is een speciaal soort filter voor de vijver. In dit filter stroomt vijverwater langs een speciale UV-lamp. De straling van deze lamp doodt vervolgens de in het water aanwezige zweefalgen. Zweefalgen maken vijverwater groen en troebel. Door deze algen te doden, maak je de vijver dus weer helder. Deze manier van filteren is dan ook vooral bedoeld voor vijvers, die vaak last hebben van groen water.
Wanneer een vijver een enkele keer groen wordt, kun je deze ook behandelen met een anti-zweefalgmiddel. Pas als je vijver keer op keer groen wordt, is een UV-filter noodzakelijk.
UV-filter nader bekeken
Bij gebruik van een UV-filter is er ook altijd een pomp aanwezig in de vijver. Hiermee wordt het vijverwater via een slang naar de UV-unit gepompt. De UV-unit is een langwerpig filter, dat buiten de vijver is geplaatst. In deze unit stroomt het water vervolgens langs een lamp die ultraviolette straling afgeeft. Deze straling doodt de zweefalgen in het water. Via een andere slang stroomt het water daarna weer terug naar de vijver. Een UV-unit heeft netspanning nodig om te kunnen werken. Het wattage van de lamp loopt voor de meeste tuinvijvers uiteen van 5 tot 55 watt.
Er bestaan ook biologische filters waarin een UV-lamp is ingebouwd. Ook een combinatie van pomp, biologisch filter en UV-unit is mogelijk. Voordeel hiervan is, dat alle onderdelen in één apparaat zijn ondergebracht.
Is een UV-filter noodzakelijk?
Voor een goed aangelegde en ingerichte tuinvijver is een UV-filter niet noodzakelijk. Zo’n vijver zal namelijk vanzelf helder blijven. Via de biologische vijverkringloop houden de zuurstofplanten en de bacteriën de vijver immers helder.
In veel vijvers wordt dit biologisch evenwicht echter regelmatig verstoord. De vijver wordt dan groen en troebel. Oorzaak zijn zweefalgen, die in de vijver gaan groeien. Vaak kan behandeling met een anti-zweefalgmiddel zulke vijvers weer eenvoudig helder maken.
Als een vijver echter meerdere keren per jaar groen wordt, of niet meer reageert op een behandeling met een antizweefalgmiddel, is het verstandig een UV-filter bij de vijver te plaatsen. Hiermee kunnen ook hardnekkig groene vijvers weer kraakhelder gemaakt worden.
Koivijvers worden eigenlijk altijd voorzien van een UV-filter.
UV-filter: onderhoud
Een UV-filter is grotendeels onderhoudsvrij. Het volgende onderhoud kun je uitvoeren:
Vervangen UV-lamp
Eens per jaar moet je de UV-lamp in het filter vervangen. De hoeveelheid straling die de lamp afgeeft, loopt na een jaar sterk terug. Hierdoor werkt het filter minder effectief.
Schoonmaken glazen filterbuis
De UV-lamp is geplaatst in een glazen filterbuis. Als deze vies wordt, kan de UV-straling minder goed in het langsstromende water doordringen. Reinig daarom een paar keer per jaar deze glazen buis.
Filter in- en uitschakelen
Een UV-filter schakel je van het begin tot het eind van het groeiseizoen in. Je kunt er evenwel voor kiezen om de lamp niet 24 uur per dag te laten branden. Dit kun je instellen met een tijdschakelaar.
UV-filter kopen
In onze webshop vind je verschillende UV-filters, geschikt voor vijvers van 2.500 tot 25.000 liter inhoud.
Naast losse UVC-filters tref je ook volledige filtersystemen aan. Hiermee voorzie je je vijver snel van een volledig filtersysteem (pomp, UVC-filter en biologisch filter).
Voorbeeld van een compleet UV-filter voor de vijver. Hiermee kun je een groene vijver helder maken.